onsdag 27 oktober 2010

miley cyrus

Miley Cyrus


Miley Ray Cyrus (födelsenamn Destiny Hope Cyrus), född 23 november 1992 i Nashville, Tennessee, är en amerikansk sångerska och skådespelerska som bland annat spelar och framför ledmotivet till Hannah Montana.

Miley är dotter till den kända amerikanska countrysångaren och skådespelaren Billy Ray Cyrus. Hon slog igenom med sin roll som Miley Stewart/Hannah Montana på Disney Channel, som startade 2006 och närmar sig slut nu. Miley skapade även egen musik till soundtracken Hannah Montana (2006) och Hannah Montana 2/Träffa Miley Cyrus (Meet Miley Cyrus) 2007, släppta av Walt Disney Records. Hollywood Records skrev kontrakt med Miley 2007 för en solokarriär. Hon gjorde en "Best of Both Worlds"-turné samma år, och man gjorde till sist en film av hela turnén (Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert (2008).

I april 2008 släppte Miley sitt första soloalbum Breakout som blev internationellt. Hon medverkade med sin röst till karaktären "Penny" i den Disney-animerade filmen Bolt (2008). Hon spelade även rollen som Miley och Hannah Montana i filmen Hannah Montana The Movie (2009)

Hon började sitt seriösa vuxenliv med att släppa albumet The Time of Our Lives (2009). Samma år spelade hon även in filmen till den ökända novellen The Last Song som hade premiär 2010. Hon blev även väldigt känd efter hennes bäst-sålda singel Party in the U.S.A (2009). Hon släppte sitt tredje studioalbum Can't Be Tamed år 2010.

Uppväxt


Miley Cyrus (född Destiny Hope Cyrus) föddes i Nashville i Tennessee.[1] Hon är dotter till Leticia och countrysångaren Billy Ray Cyrus och har två äldre halvbröder; Christopher Cody och Trace. Hon har spelat in flera låtar tillsammans med Trace, som är sångare och gitarrist i rockbandet Metro Station.[2] Hon har även en äldre halvsyster, Brandi, en yngre bror, Braison, och en yngre syster, Noah, som även hon är skådespelare.[3] Cyrus döptes till Destiny Hope för att hennes föräldrar trodde hon skulle skapa stordåd. Namnet Miley kom från "Smiley" som hennes pappa brukade kalla henne som liten.

Miley Cyrus började skolan vid Heritage Middle School, där hon även var cheerleader,[4] men går nu i skolan vid Options For Youth.[5] Hon har även en privatlärare då hon spelar in sin TV-serie Hannah Montana.[6] Miley växte upp på sina föräldrars bondgård i utkanten av Nashville i Tennessee. Där gick hon med i "The People's Church".[7][8]

Skådespelarkarriär


Miley Cyrus blev intresserad av skådespelaryrket när hon var nio år gammal, då hennes familj för tillfället bodde i Toronto, Kanada. Hennes första roll var en gästinhopp i hennes fars TV-serie Doc, där hon spelade en liten flicka vid namn Kylie.[9] År 2003 fick hon rollen som en ung version av Ruthie i Tim Burton's Big Fish, där hon medverkade som Destiny Cyrus. Hon medverkade även i Rhonda Vincents musikvideo för låten If Heartaches Have Wings. Hon var även med i Colgate Country Showdown med sin far, som var värd för programmet.

Cyrus var 12 år gammal när hon provspelade för huvudrollen som Miley Stewart/Hannah Montana, och rollen som "bästa vännen" Lilly Truscott, [10] men Disney Channels producenter bedömde att hon var för ung för rollen. Cyrus var dock envis med att hon skulle ha en roll i Hannah Montana, så Disney bad henne att komma tillbaka för fler provspelningar. Enligt Disney Channel executiva vice president Gary Marsh fick Cyrus rollen på grund av hennes energiska och livliga framträdande och hon verkade vara en person som gillade varje minut av sitt liv.[11] Miley använde flera år till att få bort sin sydstatsdialekt, men Disney ville att hon skulle använda den. Senare var Miley tvungen att låta sin egen far Billy Ray Cyrus provspela för att se om han passade som rollen som Hannahs far.

Cyrus syntes i 2007 TV-film High School Musical 2, där hon krediterades som "Tjej vid poolen". Där dansade hon precis innan eftertexterna började rulla. Hon har även haft en gästroll i Disney Channels The Emperor's New School som Yatta. Cyrus är även rösten bakom karaktären Penny i den animerade filmen Bolt.

Cyrus har huvudrollen som Ronnie Miller i Nicholas Sparks filmatiserade bok The Last Song från 2010.

[12]

Den 4 december 2008 meddelade Sun Times att Cyrus ska vara med i ytterligare ett Disneyprojekt, i en uppföljare till 1987-års komedi Adventures in Babysitting. Cyrus medverkar tillsammans med Raven-Symoné. Filmen väntas ha premiär under 2010.[13]

Till www.popstar.com berättar Miley i juli, att hon definitivt ska medverka i filmen Wings där hon spelar en flicka vid namn "Laurel", som är till för hennes yngre fans. När filmen ska börja spelas in och anlända till biograferna har ännu inte bestämts.

Just nu är Miley aktiv med att spela in filmen LOL (Laughing Out Loud) som har premiär i april 2011. Hon har huvudrollen som "Lola". Filmen handlar om dottern (Lola) och mammans dåliga relation. Det finns redan en fransk version utav filmen.

Fil:Miley Cyrus @ 2010 Academy Awards (cropped).jpg

http://www.disneydreaming.com/wp-content/uploads/2009/08/Miley-Cyrus-Sex-And-The-City.jpg

http://www.exposay.com/celebrity-photos/miley-cyrus-2010-rock-rio-madrid-PDbxRb.jpg

http://www.chipandco.com/wp-content/uploads/2010/01/miley-cyrus-hannah-end10.jpg

http://cdn.picapp.com/ftp/Images/c/d/1/3/Miley_Cyrus_rocks_1cd3.jpg?adImageId=4881548&imageId=6599308

tisdag 18 maj 2010

saab och opel

Saab

Från Wikipedia

Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om personbilen Saab och tillverkaren Saab Automobile. För svenska försvars- och säkerhetsföretaget, se Saab AB. För andra betydelser, se Saab (olika betydelser).

Saab är ett gemensamt varumärke för två olika bolag: Saab Automobile AB, som tillverkar personbilar, och Försvars- och säkerhetsföretaget Saab AB.

Personbilarna började tillverkas av Svenska Aeroplan Aktiebolaget (SAAB) 1947 i Linköping, men tillverkas sedan 1990 av Saab Automobile AB i Trollhättan. Biltillverkaren köptes 1990 gemensamt upp av det svenska invsestmentbolaget Investor AB och amerikanska General Motors, varefter det sistnämda köpte upp hela bolaget 2000. Företaget ägs sedan 2010 av den nederländska sportbilstillverkaren Spyker Cars.

Historia


Svenska Aeroplan Aktiebolaget [redigera]

Svenska Aeroplan Aktiebolaget, det vill säga företaget Saab, grundades som flygplanstillverkare 1937 som ett samarbete mellan NOHAB i Trollhättan och ASJA i Linköping, men det skulle dröja ytterligare tio år innan den första Saab-bilen såg dagens ljus.

Andra världskrigets slut föranledde nya tankar och idéer inom Saab, som drogs med en överproduktion av flygplan. Under ledning av Gunnar Ljungström arbetade 20 st flygingenjörer med att utveckla en personbil. Sixten Sason stod för designen. SAAB Exp. Vagn 001 även kallad Ursaaben presenterades för första gången i en personalmatsal i Linköping år 1947, men det skulle dröja till december 1949 innan serieproduktionen av företagets första personbil Saab 92 kunde starta (bilarna såldes dock som årsmodell 1950). Ingenjörerna utnyttjade sina kunskaper från flyget och konstruerade bilen så att den fick god aerodynamik. Bilen hade framhjulsdrift, vilket var ovanligt vid den här tiden. Bilen var enkel, med en tvåcylindrig tvåtaktsmotor (764 cm³), och treväxlad växellåda. Motorn var tvärställd, med växellådan intill, något som på denna tid var ovanligt men som idag är något av en branschstandard. Den var försedd med ett frihjul, eftersom en tvåtaktsmotor som smörjs via oljeblandad bensin inte tål motorbromsning (smörjningen blir för dålig då bränsletillförseln stryps). För att minimera tillverkningskostnaderna hade den till en början ingen bagagelucka – den kom på årsmodell 1953 (tillsammans med en större bakruta). 1956 presenterades Saab 93 med trecylindrig tvåtaktsmotor (748 cm³), och 1958 fick den hel välvd framruta (odelad). Den kallades från och med detta år Saab 93B. Senare på året 1959 lanserades en kombiversion av Saab 93 (Saab 95), vilken även hade en fyrväxlad växellåda. 1960 presenterades den nya Saab 96, med större motor (841 cm³), framhängda dörrar (som även fanns på den sista versionen av 93 – 93F) samt ett omarbetat bakparti med större bakruta.

SAAB var från början framgångsrikt i rally med bland andra Rolf Mellde (som var en av konstruktörerna), Greta Molander, Carl-Magnus Skoog och Erik Carlsson "På taket", som var den mest kände föraren med framgångar i bland annat Monte Carlo-rallyt och RAC-rallyt.

Efter ett stort försäljningsras i mitten av 1960-talet tvingades Saab att skaffa fram en modernare motor till Saab 96 och Saab 95. Efter utvärdering av ett antal olika alternativ föll valet på en V4-motor på 1,5 liter från Ford i Köln. För att snabbt skaffa kompetens inom detta område lockades motorkonstruktören Per Gillbrand över från Volvo 1964. Den nya V4-motorn lanserades från och med 1966-års modell i både Saab 96 och Saab 95. Tvåtaktsmotorn fanns dock kvar som ett alternativ fram till och med 1968, då den ersattes helt av V4-motorn. 1965 bytte företaget också namn från SAAB till Saab AB.

Det stora lyftet skulle dock komma i och med lanseringen av Saab 99 1967, som var den första stora och moderna Saaben.

En milstolpe för biltillverkaren kom när man 1978 lanserade Saab Turbo, vilket var den första bilen med en turbomotor som var pålitlig och hållbar nog att användas i dagligt bruk. Den första turbomotorn monterades i en Saab 99 och fanns från och med 1979 även att få med den nylanserade Saab 900. Lanseringen av turbomotorn ledde även till att Saab gick med storvinst under ett par år i slutet av 1970-talet och början på 1980-talet.

Saab-Scania [redigera]

1969 blev Saab en del av Saab-Scania och Saabs personbilsdivision och Scanias lastbilsdivision blev närstående. Gripen i Saabs företagsemblem används även av Scania och denna gemensamma nämnare är en kvarleva från Saab-Scaniatiden.

Under 1970-talet stagnerade biltillverkningen på grund av dålig lönsamhet. Inga nya modeller presenterades, utan i stället satsades det på vidareutveckling av Saab 99, bland dem den så kallade Saab 99 Combi Coupé. 1978 skulle dock Saab 99 göras om till Saab 900, en större modell som genom lanseringen av turbomotorer (som redan tidigare hade debuterat i Saab 99) lyfte företaget i början av 1980-talet. Tävlingsframgångarna i rally fortsatte, främst med Stig Blomqvist och Per Eklund. Den sista stora segern med Saab 96 V4 var i Svenska Rallyt 1976 med Per Eklund vid ratten. Även i rallycross, som blev väldigt populärt på 1970-talet, skördades framgångar. 1981 lade Saab ned den officiella tävlingsverksamheten.

1984 lanserades Saab 9000 – via samarbetet De fyras klubb med Fiat, Alfa Romeo och Lancia – och kom på så sätt in i ett större segment av så kallade premiumbilar. Cabrioletversionen av Saab 900 debuterade 1986, och blev ett lyckokast för Saab som kunde fira framgångar på den viktiga USA-marknaden.

General Motors [redigera]

I slutet av 1980-talet blev dock ekonomin återigen sämre, och efter bland annat samtal med japanska Mazda om samarbete beslutade man 1990 inom dåvarande Saab-Scania att personbilsdivisionen skulle säljas till General Motors och heta Saab Automobile.

Saab Automobile ägdes under 1990-talet av både det svenska investmentbolaget Investor och General Motors men sedan 2000 enbart av GM, och man har sedan dess använt mycket teknik från likaså GM-ägda Opel, men GM har också använt Saabs växellåda i sina andra märken. Personbilstillverkningen pendlade mellan 80 000 och 120 000 bilar per år de åren. Saab hade inte lyckats nå upp till målet om att sälja 150 000 bilar per år och drogs med stora förluster.

1997 lanserade man Saab 9-5 som ersatte den föråldrade Saab 9000. Man följde upp sedanmodellen SportSedan med en kombimodell SportCombi 1999 som har blivit mycket populär i Sverige. Det var första gången sedan tillverkningen av Saab 95 lades ned (1978) som Saab tillverkar en kombimodell. 1997 var också det senaste året företaget gick med vinst.

2003 kom nya Saab 9-3 som ersatte den 1993 lanserade Saab 900, och motsvarande kombivariant kom 2005.

Fram till 2008 gjorde företaget, enligt webbtidningen E24.se, förlust på 25 550 miljoner kronor. Utslaget på antalet tillverkade bilar under perioden innebär det 18 610 kronor i förlust per såld bil [2]. Enligt DI var förlusten under de sista åtta åren 32,2 miljarder kronor, eller 35.000 kronor per såld Saabbil[3]. Dock skulle detta, enligt Saab-folket, vara endast resultatet av en mot Saab orättvis interndebitering - medan Opel-anknutna säger tvärtom att det var Opel som missgynnades [källa behövs].

Försäljningsprocessen [redigera]

Den över ett år långa försäljningsprocessen började under hösten 2008, när General Motors meddelade att man hade för avsikt att sälja Saab. Den svenska regeringen erbjöds att köpa företaget, vilket näringsminister Maud Olofsson tidigt meddelade att man inte tänkte göra. Den 20 februari 2009 begärde General Motors företaget i rekonstruktion, vilken pågick till augusti samma år.

Den 11 juni 2009 avslöjade SVT:s Rapport att Koenigsegg Group, bestående av den lilla svenska sportbiltillverkaren Koenigsegg tillsammans med investerare från bland annat Norge, skulle bli de nya ägarna. Detta bekräftades officiellt dagen därpå.[4] Koenigsegg Group visade sig dock sakna kapital och 9 september 2009 meddelade att man tänkte ta in kinesiska BAIC som minoritetsägare för att få fram detta. [5][6]. Den 24 november 2009 meddelade dock Koenigsegg Group att affären hade avbrutits

med motiveringen att deras tidsgräns för det planerade förvärvet som var satt till senast den 30 november inte skulle kunna hållas och att affären därför avbrutits.[7]. Kinesiska BAIC valde att på egen hand köpa rätten och verktygen till de äldre modellerna 9-3 och 9-5 för att tillverka dessa under eget namn i Kina.

Efter ett sammanträde mellan ledningen för General Motors och en svensk regeringsdelegation i Detriot beslöt man att Saab Automobile skulle få ytterligare en månad på sig att hitta en ny ägare[8]. Nya bud kom in, bland annat ett från den förlustdrabbade lilla nederländska sportbiltillverkaren Spyker Cars. Den 18 december 2009 beslöt GM dock att avsluta de resultatslösa förhandlingarna och inleda en avveckling av Saab.[9]. Den 8 januari 2010 meddelade GM att de hade inlett nedläggningen av Saab Automobile genom att begära företaget i likvidation. Men samtidigt skulle de fortsätta att studera de inkomna buden.

Den 12 januari kl. 12.00 lade samtliga anställda på Saab Automobile ned arbetet för en halvtimme vid lunchtid och samlades till en manifestation utanför huvudporten för att protestera mot beslutet om nedläggning.[10] Under januari arrangerades även ett stort antal stöddemonstrationer av miljontals Saab-entusiaster världen över.

Den 26 januari 2010 gick GM trots allt med på att sälja Saab Automobile till Spyker Cars efter att företagets VD Victor Muller försäkrade att man hade gjort av med den kontroversielle ryska affärsmannen Vladimir Antonov som delägare och långivare och att den svenska regeringen gick med på att stå som garant för ett lån på 4,2 miljarder kronor från Europeiska investeringsbanken[11].

Köpesumman är modesta $74 miljoner, plus preferensaktier i Spyker med ett nominellt värde på $326 miljoner[12].

Spyker Cars [redigera]

In i det sista undrade man om Spyker verkligen hade de pengar som behövdes för att fullfölja affären och om den ryska intressenten verkligen var ute ur bilden. Många anade "ryska maffian" i bakgrunden.

Men den 23 februari undertecknades slutgiltigen köpekontraktet mellan General Motors och Spyker Cars, och därigenom blev köpet helt klart.[13] Saab Automobile och Spyker drivs nu som separata dotterbolag inom Spyker Cars NV. Enligt planerna ska den nya koncernen döpas om till Saab Spyker Automobiles NV.[14]

Saabs milstolpar [redigera]

Nuvarande modeller [redigera]

Modeller på väg att lanseras [redigera]

Tidigare modeller [redigera]


Konceptbilar och prototyper [redigera]

Innovationer [redigera]

Saab har tagit fram flera egna eller vidareutvecklade innovationer.

  • 1962: Standardmonterade säkerhetsbälten.
  • 1969: Halvljusautomatik, tändningslåset mellan framstolarna.
  • 1971: Kraftabsorberande, självreparerande stötfångare.
  • 1971: Strålkastartorkare och spolare.
  • 1971: Eluppvärmda framstolar.
  • 1972: Sidokrockskydd med skyddsbalkar i dörrarna.
  • 1976: Saab Turbo
  • 1978: Deformerbar rattstång.
  • 1978: Elektrostatiskt kupéluftfilter som filtrerade bort alla partiklar ner till 0,0004mm.
  • 1980: Automatic Performance Control (APC).
  • 1981: Backspeglar med vidvinkelglas.
  • 1982: Asbestfria bromsbelägg.
  • 1991: Freonfri luftkonditionering/klimatanläggning.
  • 1996: Saab Active Head Restraint (SAHR), Först i världen med aktiva nackskydd för att förhindra pisksnärtskador vid krock.
  • 1997: Ventilerade säten.
  • 2000: Saab Variable Compression. Världens första motor med variabel kompression.

Personligheter [redigera]

Personer som haft viktiga roller i Saabs historia.

Formgivare [redigera]

Ingenjörer [redigera]

Företagsledare [redigera]

Samarbeten [redigera]

Saab Automobile samarbetar med flera institut och högskolor. Bl.a. med Högskolan Väst och Volvo Aero inom Produktionstekniskt Centrum på Innovatum Teknikpark. Saab har där valt att bedriva utvecklingen av teknologier på en neutral spelplan där möjlighet ges till ett brett deltagande från övriga företag i regionen, institut och akademi. Genom program och samverkan är ambitionen att ta fram nya teknologier möjliga att industrialisera, men även att utveckla kompetenta människor, vilket är en förutsättning för regional konkurrenskraft.

Museum [redigera]

Saabs personbilsmuseum finns i Trollhättan vid NOHABs industriområde (bredvid Innovatum). Eftersom bilarna ibland lånas ut för provkörningar hålls alla bilar i körbart skick och körs minst en gång per år.

Fil:Ursaab.jpg

Fil:Saab 92, 1947.jpg
Fil:Saab93 bla.jpg
Fil:Sonett-mk1-red.jpg
Fil:Saab96v41971front.jpg
Fil:Saab 99 EMS 1974 (UK Spec).jpg
Fil:Saab 900 1992.png
Fil:Saab--9000.jpg
Fil:Saab 93 SportCombi Sweden.JPG
Fil:Saab-9-5-wagon.jpg
Fil:Saab9-3 sportsedan 2005.jpg
Fil:SAAB AERO X right.jpg
Fil:Saab 'Monster'.jpg

Opel


Opel är ett tyskt bilmärke, Adam Opel 18981928 och Adam Opel AG 1928–, baserat i Rüsselsheim, Tyskland.

Företagets mest kända modeller historiskt är Opel Kadett, Opel Rekord och Opel Kapitän. Men har även försökt komma in i sportbilssegmentet med modeller som Opel GT, Opel Manta, Opel Monza, Opel Calibra och Opel Speedster samt lyxbilssegmentet med bilar som Opel Diplomat och Opel Senator. Opel är framförallt en volymbilstillverkare och tillhör sedan länge Europas stora tillverkare.

I Storbritannien säljs inte Opel. Istället säljer GM-ägda Vauxhall bilar som i princip är identiska med Opel. Detta började man med under 1970-talet. Tidigare var Opel och Vauxhall helt olika märken med skilda modeller och hade enbart ägaren GM som gemensam nämnare.

Historia [redigera]

Företaget grundades redan 1862 av Adam Opel men var då ingen biltillverkare. Adam Opel började med tillverkning av bl a symaskiner och senare av cyklar och motorcyklar. När Adam Opel avlider 1895 tar sönerna över företaget och tankarna om biltillverkning realiseras. Opel bygger första bilar på licens men kan efterhand utveckla egna modeller.

1920-talet: Opel blir en del av GM [redigera]

Under 1920-talet växer Opel till att bli en av Tysklands och därmed Europas stora biltillverkare. Opel får sin första stora succé i Opel Laubfrosch. Opel omvandlas till ett aktiebolag 1928 för att bana vägen för ett övertagande från amerikanska General Motors (GM). 1929 förvärvar GM aktiemajoriten och 1931 har GM tagit kontrollen helt. Familjen Opel drar sig tillbaka från företaget.

1930-talet: Störst i Europa [redigera]

1930-talet blev ett framgångsrikt decennium för Opel som följde upp framgångarna med Opel Laubfrosch. Opel kunde med nya modeller som Olympia och Kadett växa fram som Europas största biltillverkare med en årsproduktion på 120 000 fordon. I slutet av 1930-talet blev nazi-regimens inverkan på företaget alltmer påtagligt med stora order på Opels lastbilar från Wehrmacht.

1940-talet: Krigsproduktion [redigera]

1940 ställdes produktion om till att enbart innefatta krigsproduktion, det vill säga lastbilar (Opel Blitz).

Opel tvingas också se fabriken i Brandenburg gå förlorad. Opel-fabriken i Brandenburg tas i krigsskadestånd av den sovjetiska krigsmakten och monteras ner och förs till Sovjetunionen. I Sovjetunionen börjar man senare tillverka den Opel Kadett-modell som lanserades på 1930-talet under namnet Moskvitj.

Efter Andra världskriget återupptas produktionen 1946 när Opel Blitz åter tillverkas. 1947 börjar man tillverka personbilar igen.

1950-talet: Nya framgångar [redigera]

Företaget lanserar nya framgångsrika modeller i de olika segmenten och återtar rollen som ett av de stora tyska bilmärkena. Opel får efter kriget dels bygga upp den förstörda fabriken i Rüsselsheim. De nya modeller med sina typiska dollargrin efter de amerikanska bilarna som sätter trenden blir typiska för 1950-talets Wirtschaftswunder i Västtyskland. Opel blir även i Sverige ett av de vanligaste bilmärkena. Kapitän var Europas och även Sveriges mest sålda 6-cylindriga bilmodell.

1960-talet: Etta i Västtyskland [redigera]

1962 öppnar man åter en ny fabrik efter att under lång tid enbart haft produktion i Rüsselsheim. Bochum blir platsen för Opels Kadett-tillverkning. Den miljonte Kadetten från Bochumverken lämnar bandet redan 1966. 1963 når Opel en produktion på 550 000 bilar. 1966 inviger Opel sitt nya testcentrum i Dudenhofen.

1965 presenteras Opel GT som är företages första riktiga sportbil.[1] År 1968 börjar produktionen och bilen blir en succé och ett klassiskt uttryck lanseras i reklamen Nur fliegen ist schöner. Opel GT är inte det enda tecknet på att Västtyskland och Västeuropa under 1960-talet har blivit starkt ekonomiskt. Opel lanserar "de tre stora" när man 1964 presenterar de stora modellerna Opel Kapitän, Opel Admiral och Opel Diplomat (KAD). 1967 följer man upp dessa med Opel Commodore som är en lyxigare version av Opels Rekord-modell.

1970-talet: Fortsatta framgångar [redigera]

Under 1970-talet fortsätter försäljningsframgångarna med en ny generation av Opel Kadett. I sportsegmentet blir Opel Manta Opels storsäljare efter framgångarna med Opel GT. 59 200 personer arbetar på Opel 1972 som då är Västtysklands största biltillverkare. 1977 presenteras en ny stor opel – Opel Senator – vid IAA i Frankfurt am Main. Senator efterträder Opel Admiral och Opel Diplomat som Opels stora bilar. Senator i coupéversion får namnet Opel Monza.

1980-talet: Opel gör succé [redigera]

1982 tar Walter Röhrl hem WRC-titeln i en Opel Ascona 400. 1983 tillverkas Opel nummer 20 miljoner. Modellen är en Opel Senator. Opel utökar utanför Tyskland då man inviger en ny fabrik i spanska Zaragoza. Opel gör ett nytt försök i de större storleksklasserna 1987 när man lanserar en ny Opel Senator – succén uteblir.

1990-talet: Återigen succé [redigera]


1990-talet bjöd på stora förändringar i modellprogrammet där flera klassiska modellnamn som Kadett och Rekord gick i graven och ersattes av nya. Opel Astra blev Kadettens efterträdare och Opels stora utmanare till Volkswagen Golf. Nya biltyper kom in i modellprogrammet som Opel Frontera och Opel Monterey som var Opels första SUV/Jeep-modeller.

1992 öppnar man en fabrik i Eisenach där Opel Vectra börjar tillverkas. Under 90-talet efter att GM köpt Saab fick Opel ett engagemang i Saab där Opel kom att stå för mycket av den teknik som kommit att användas i Saabs bilar.

2000-talet: Besparingar [redigera]


De senaste åren har Opel haft stora problem med en vikande försäljning på viktiga marknader, inte minst den viktiga hemmamarkanden i Tyskland. Opel har lanserat en rad nya modeller för att vända den negativa trenden. Opels negativa resultat har tillsammans med mångmiljardförlusterna i Saab dragit ner GM:s totala resultat.

Under Opel-chefen Carl-Peter Forster genomförde Opel projeketet Olympia för få fart på företaget. Under 2004 förekom stora strejker bland Opel-anställda sedan GM beslutat om stora besparingar och flyttande av produktion. Framförallt fabriken i Bochum stod i centrum. Facket på Opel gjorde tillsammans med facket på Saab i Trollhättan gemensamma aktioner för att få behålla produktion.

Under senare tid har Opels framtid i högsta grad äventyrats. Sedan det blev klart att GM ville avyttra Opel uppträdde ett antal spekulanter, främst kandensiskt/österrikiska Magna som snört ihop ett paket med ett antal ryska, österrikiska och tyska finansiärer.[2] I bakgrunden fanns den högt skuldsatte ryske oligarken Oleg Deripaska, numera helt i händerna på den Kremlkontrollerade Sberbank. Sedan svensken Bo I. Andersson, tidigare inköpschef och vice-president hos GM, uppträtt som rådgivare åt Derispaska och hög chef hos den ryska bilproducnten GAZ, har GM dragit öronen åt sig och kommer troligen att försöka behålla kontrollen över Opel (och Vauxhall).[3]

Modeller [redigera]

Dagens modellprogram [redigera]

Historiska modeller [redigera]

Opels modellnamn [redigera]

Opel hade tidigare ett system hämtat från marinens olika grader. Den minsta modellen Kadett och ända upp till de största modellerna Kapitän och Admiral. Efterhand kom nya modeller med andra namn som Manta och Ascona. Under 1990-talet skrotades de gamla marin-namnet helt och hållet och istället antogs namn som alla med några undantag slutade på "a" (Astra, Vectra, Frontera etc).

Opel under andra varumärken [redigera]

Förutom brittiska Vauxhall har Opel även sålts under andra GM-varumärken runt om i världen. Opel har sålts som Chevrolet i bl a Sydamerika. I Australien säljs Opel under namnet Holden med mer eller mindre modifierade modeller. Holdens mindre modeller och mellanklassmodeller är i princip identiska med motsvarande Opel, medan de större bilarna delvis består av Opel-delar. Under en period fanns Omega i en Cadillac-version för den amerikanska marknaden. GM-ägda Daewoo hade tidigare en modifierad version av Kadett som sin storsäljare.

Opel och Saab [redigera]

Opel har bidragit till utvecklingen av dagens Saab-modeller. Det gäller framförallt bilarnas teknik som till exempel plattformar och motorer. Saab har bl a haft Opels diesel-motorer som ersatts av Fiats diesel-motorer. Den första Saaben med Opel-teknik var Saab 900 som presenterades 1993. Saab har i sin tur starkt bidragit till utvecklingen av nya GM produkter där Opel ingår.

Opels företagssymbol [redigera]

Företagets symbol är en horisontell blixt med en omgivande ring. Den ersatte under 1940- och 1950-talet ett äldre märke med en zeppelinare. Zeppelinare gick ur modet och istället tog man en kraftfull blixt.

Produktionsanläggningar [redigera]

Fabriker i Tyskland [redigera]

Tillverkar Opel Corsa, Opel Tigra och Opel Agila

Tillverkar Opel Astra och Opel Zafira.

Huvudfabriken där allt en gång började. Här tillverkar Opel Vectra och Cadillac. Man kommer även att tillverka Saab här.

I Kaiserslautern tillverkas komponenter.

Fabriker i Europa utanför Tyskland [redigera]

Tillverkar Opel Vectra

Tillverkar Opel Corsa, Opel Tigra och Opel Agila

Tillverkar Opel Corsa och Opel Tigra

Lastbilsmärket Opel [redigera]

Opel tillverkade tidigare även mindre lastbilar med Opel Blitz som den mest kända modellen. Den första generationen Opel Blitz kom att bli en av de vanligaste lastbilarna i den tyska krigsmakten Wehrmacht under 1930-talet och Andra världskriget. Efter 1945 återupptogs produktionen och modellen förnyades med jämna mellanrum. Produktionen slutade 1975.

Opel i Rüsselsheim [redigera]

Opels roll i hemstaden Rüsselsheim är påtaglig. Det finns stora likheter med forna tiders bruksorter med en dominerade arbetsgivare. Det finns flera olika föreningar med anknytning till Opel som till exempel SV Opel 06 Rüsselsheim.

Opel Performance Center [redigera]

Opel Performance Center har hand om Opels aktiviteter inom motorsporten. Opel Performance Center hette tidigare Opel Motorsport. Opel har bl a ett eget stall i tyska DTM och har även deltagit i svenska STCC.

Opels sponsring [redigera]

Opel har genom åren haft stora sponsorsprogram. Man satsade stora summor på sponsring av flera storklubbar inom fotbollen som till viss del finns kvar idag. Opel sponsrar bl a det italienska storlaget AC Milan. Tidigare sponsrade man även FC Bayern München (1990–2002) men drog sig ur då det blev mycket kostsamt för företaget som gick dåligt ekonomiskt. I basket sponsrar man Opel Skyliners. Opel har haft en egen avdelning för företagets engagemang inom sport.

Opels slogans [redigera]

  • Wir leben Autos
  • Look at Opel now!
  • Fresh thinking better cars
  • Egentligen borde alla köra Opel
  • En General Motors-produkt
  • Opel att lita på - nu och i framtiden

Referenser [redigera]

  1. ^ Opel har genom åren haft bekymmer med sin image i Tyskland som Doktorenwagen – en genompräktig och tråkig bil, jämfört med flera inhemska tillverkare med större stjärnglans.
  2. ^ E24.se (2009-05-30) Magna tar över Opel Avläst 30 maj 2009
  3. ^ Svd.se (2009-08-25) GM överväger behålla Opel Läst 8 september 2009
Fil:Opel Corsa 2004 silber.jpg
Fil:Car Opel Manta A.jpg
Fil:Bochum Opel.jpg
Fil:Opel-kadett-1936.jpg
Fil:Opel kapitan 1950s.jpg
Fil:Opel Rekord 3.jpg
Fil:Opel corsa b sport.JPG
Fil:Opel Meriva.jpg
http://www.autospies.com/images/users/Miki4/Opel-GT-KW.jpg
http://www.agdesktop.com/wallpapers%5Ccar%5Copel%5Copel_06.jpg
http://www.carforums.net/reviews/makes/pictures/opel09.jpg